PH Patient Ine Caelen supportert voor Yves Depoortere in Strade Bianche #LetMeBeYourLungs

Stel je even voor, wie ben je?

Ik ben Ine Caelen, 38 jaar en woon samen met mijn man David en onze 2 Franse Bulldogs, Odin en Thør, in het Limburgse Tessenderlo. Sinds april dit jaar sta ik op de transplantatielijst voor 2 nieuwe longen en een nier en sinds half mei hang ik permanent aan de zuurstof. 

Wanneer kreeg je je diagnose en hoe verliep dat?

Ik kreeg in 2002 de diagnose pulmonale hypertensie. De diagnose werd al bij al nog redelijk snel vastgesteld. Ik viel eerst flauw tijdens een  fietstochtje. Dat was in de zomervakantie. Er werden toen allerlei testen uitgevoerd oa naar  epilepsie. Tijdens mijn examens in januari van het volgende jaar, viel ik op school  flauw nadat ik de trap  had genomen. Enkele weken later  viel ik opnieuw  flauw, na een lichte helling, op weg naar de bushalte. We gingen  hierdoor opnieuw naar het ziekenhuis. We wisten dat er in onze familie langs vaderskant  een erfelijke ziekte was maar de mannen zouden het niet doorgeven werd er gezegd.

We wisten dat een nichtje van paps ziek was. Toen we haar naam zeiden tegen de cardiologe viel haar mond open. Ze kende het nichtje namelijk van tijdens haar stage in het UZ Gasthuisberg. Hierdoor wist ze ook dadelijk naar welke symptomen er gekeken moest worden en welke tests er gedaan moesten worden. Hieruit bleek dat ik pulmonale hypertensie had. Ze hebben mij van het plaatselijke ziekenhuis van Lommel toen dadelijk doorverwijzen naar Prof. Delcroix in Leuven. 

In welke zin heeft dit je leven veranderd?

De diagnose had een grote impact op mijn leven toen. Ik was 19 jaar, moest stoppen met mijn studies van verpleegkunde. Ik kon niet meer sporten,… Bovendien kreeg ik te horen dat ik nooit kinderen zou mogen krijgen. Dat was op die moment echt wel een zware klap! Bij momenten stak het gevoel van boosheid nog meermaals de kop op dat ik geen kinderen mocht hebben. Ondertussen ben ik meter van het oudste dochtertje van mijn zus en trotse tante van haar  2 broertjes. Dan verwennen we die maar een beetje meer he😉 . Thuis hebben we onze 2 hondjes om voor te zorgen dus dat maakt allemaal veel goed nu.

Welke invloed had COVID op je dagelijkse leven het voorbije jaar?

Covid had ook nog eens een grote impact afgelopen jaar. We moesten plots van thuis uit werken, konden niet meer op bezoek bij de grootouders, ouders en de rest van de familie. Ik durfde niet meer naar de winkel…

Ondertussen ben ik helemaal gevaccineerd en kom ik stilaan weer buiten, wel met de nodige voorzichtigheid. 

Waarom neem je deel aan de #letmebeyourlungs campagne?

Ik neem deel aan de #letmebeyourlungs campagne omdat het echt wel nodig is om pulmonale hypertensie nog bekender te maken bij de mensen.

Heb je nog een boodschap voor je LMBYL-partner?

De boodschap voor mijn letmebeyourlungs partner: Geniet tijdens het afzien tijdens de Strade Bianchi ook van de natuur rondom jou! Doe dat goed! 

Steun jij Yves en Ine in hun race tegen Pulmonale Hypertensie?

Naast het in de kijker zetten van PH, koppelen we deze onderneming ook aan een fundraising, 100% ten voordele van PH Belgium – Pulmonale Hypertensie vzw (de Belgische patiëntenvereniging)

Steun kan door middel van een gift aan Pulmonale Hypertensie vzw (het erkende* goed doel waar we fondsen voor werven). Laat ook gerust een berichtje na om de renners te motiveren.

Registreer uw gegevens hieronder en ontvang de instructies om door middel van een gift aan Pulmonale Hypertensie vzw TEAM PH te steunen.

Giften aan erkende organisaties

PH-vzw beschikt over een erkenning als goed doel. Daardoor geeft een gift (vanaf 40,- EUR) in 2021 u recht op maar liefst 60% belastingsvermindering. Dat wil zeggen dat een gift van 40 euro U recht geeft op 24 euro belastingsvermindering, en dus slechts 16 euro kost. Het attest wordt begin 2022 bezorgd aan de titularis van de rekening van de schenker.

    Uit naam van Pulmonale Hypertensie vzw en Team PHenomenal Hope Belgium willen we u alvast bedanken voor uw steun.