PH Patient Mia Messely supportert voor Kevin Holvoet in Strade Bianche #LetMeBeYourLungs

Stel je even voor, wie ben je?

Ik ben Mia Messely, 60 jaar samenwonend met Victor en moeder van een zoon, dochter en  een kleinzoontje. Ik woon in Aalbeke deelgemeente van Kortrijk. Ik heb 2 oudere broers en 1 jongere zus. Mijn tweede broer zijn kleindochter heeft ook Pulmonal Hypertensie. Het is in onze familie genetisch bepaald.

Wanneer kreeg je je diagnose en hoe verliep dat?

Ik voelde als kind dat er iets met mij mis was, ik kon niet wat een ander kind kon. Lopen, fietsen, zwemmen. Na de geboorte van mijn dochter, mijn tweede kindje, voelde ik mij achteruit gaan. Ik had moeite met de trap oplopen en ook lichte hellingen waren moeilijk. Ik kreeg de diagnose in Kortrijk zeer snel al na een paar dagen, na mijn tweede consultatie. De cardioloog die mij behandelde legde direct een link tussen iemand die hij in zijn studie jaren had gezien. Ik ben hem daar nog altijd heel dankbaar voor want het kon anders uitdraaien. Er werd gestart met bloedverdunners en een medicament erbij. Enkele jaren later heb ik mij dan in Leuven laten behandelen. 

In welke zin heeft dit je leven veranderd?

Mijn leven was op slag door de diagnose volledig veranderd, ik mocht niet meer gaan werken doordat ze niet veel wisten in die tijd over de ziekte.

Welke invloed had COVID op je dagelijkse leven het voorbije jaar?

Het voorbije jaar kregen wij dan te maken met COVID; Dat heeft mij in de eerste lockdown heel veel angst bezorgd. De kinderen kwamen niet meer alleen via videocallen of whatsappen. Ik miste onze kleinzoon en hij miste ons. De tweede lockdown hebben we besloten dat als hij geen verkoudheid had dat hij onze knuffelcontact was. Dit was misschien een risico nemen maar dat brak onze week om hem 1 keer in de week te zien, en zo konden we het volhouden. 

Waarom neem je deel aan de #letmebeyourlungs campagne?

Ik neem deel aan de “letmebeyourlungs” campagne omdat PH een zeldzame ziekte is die meer bekendheid verdient. Veel verpleegkundigen en ook zelfs artsen weten nog altijd niet wat het is. Dit moet veranderen zodat lotgenoten die op een diagnose wachten niet te veel tijd verliezen.

Heb je nog een boodschap voor je LMBYL-partner?

Mijn boodschap voor mijn LMBYL-partner is; verzorg je goed geniet van een gezond lichaam. Je weet niet welke rijkdom je hebt als je gezond bent. Zorg ervoor voor 100 %. Ik wens je een gezond en gelukkig leven toe.

Steun jij Kevin en Mia in hun race tegen Pulmonale Hypertensie?

Naast het in de kijker zetten van PH, koppelen we deze onderneming ook aan een fundraising, 100% ten voordele van PH Belgium – Pulmonale Hypertensie vzw (de Belgische patiëntenvereniging)

Steun kan door middel van een gift aan Pulmonale Hypertensie vzw (het erkende* goed doel waar we fondsen voor werven). Laat ook gerust een berichtje na om de renners te motiveren.

Registreer uw gegevens hieronder en ontvang de instructies om door middel van een gift aan Pulmonale Hypertensie vzw TEAM PH te steunen.

Giften aan erkende organisaties

PH-vzw beschikt over een erkenning als goed doel. Daardoor geeft een gift (vanaf 40,- EUR) in 2021 u recht op maar liefst 60% belastingsvermindering. Dat wil zeggen dat een gift van 40 euro U recht geeft op 24 euro belastingsvermindering, en dus slechts 16 euro kost. Het attest wordt begin 2022 bezorgd aan de titularis van de rekening van de schenker.

    Uit naam van Pulmonale Hypertensie vzw en Team PHenomenal Hope Belgium willen we u alvast bedanken voor uw steun.